Ryż

TE-ELECTRICAL_COOKING-RICE_COOKERS-0-8IN1_COOKER-RK302E16-AMBIANCE131

Ryż – najważniejszy superprodukt

Ryż jest podstawą żywienia dla połowy populacji światowej, a statystyki przyprawią Cię o zawrót głowy. Każdego roku na całym świecie spożywa się 468 mld ton ryżu, co daje 14 000 kilo na sekundę! To niewiarygodna liczba, która potwierdza, że ryż jest najważniejszym superproduktem. Oczywiście ryż nie występuje w jednej odsłonie, istnieją tysiące odmian ryżu – od białego i brązowego do czerwonego i czarnego.

Rice Ultimate Food

Dookoła świata z 2000 odmian ryżu

Na świecie istnieje ponad 2000 odmian ryżu długo-, średnio- i krótkoziarnistego. Ryż krótkoziarnisty jest najpopularniejszy w Japonii, gdzie zjada się ogromne ilości sushi, oraz we Włoszech z odmianami Arborio i Carnaroli, które są podstawą każdego risotto. Jeżeli podróżujesz po Tajlandii, spotkasz odmianę ryżu długoziarnistego określaną jako ryż jaśminowy lub aromatyzowany ryż tajski. Indie i Pakistan to miejsca, gdzie można udać się na ryż Basmati – odmianę spożywaną w dużych ilościach lokalnie i na całym świecie.
Biały ryż jest doskonałym źródłem manganu – składnika mineralnego, którego organizm potrzebuje każdego dnia, natomiast ryż brązowy zawiera błonnik i składniki odżywcze. Mniej znane odmiany czerwona i czarna pozwalają bawić się kolorami i smakami podczas przygotowywania ulubionych potraw.
Eksperymentuj z ryżem w różnych formach i postaciach gotowania – w pikantnej paelli z kiełbasą, z szafranem i owocami morza, w biryani curry, w pilafie z rybą lub smacznym deserze z mango i mlekiem kokosowym.