Moje życie z pomysłem

110x110

Rozgrzej się w jesienne wieczory!

Gorące zupy to nie tyko pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. To także zapewnienie organizmowi ciepła niezbędnego w zimne dni i noce końcówki roku.

Zwykliśmy oceniać posiłki pod względem kalorycznym i zawartych w nich składników odżywczych. Często pomijamy ich wartość rozgrzewającą. A w naszym chłodnym klimacie nic tak nie dostarczy nam błogiego ciepła jak pożywna, zdrowa i GORĄCA zupa.

Odkryłam niedawno, że bardzo pomocne w ich gotowaniu są garnki Tefal ze stali nierdzewnej linii Duetto. Są one nie tylko piękne, nowoczesne i bardzo wytrzymałe (najlepszy stop stali nierdzewnej  – 18/10), ale także niezwykle praktyczne w użyciu. Ich boczne profile oraz dziurkowane otwory w pokrywkach znakomicie nadają się do odcedzania gotowanych składników (ziemniaków, warzyw, makaronów) bez użycia sitka czy durszlaka, a nienagrzewające  się uchwyty gwarantują komfort i bezpieczeństwo użytkowania. Posiadają grube dno kapsułowe z grubą warstwą aluminium, które pozwala na równomierne rozchodzenie się ciepła. Mogą być też używane w piekarnikach, a wewnętrzna miarka pozwala precyzyjnie kontrolować ilość dodawanych składników. I z pewnością nie bez znaczenia jest fakt, że dostaniemy na nie aż 10 lat gwarancji. Można ich używać na wszystkich rodzajach kuchenek w tym indukcyjnych.

 

A oto 3 przepisy do zrealizowania w znakomitych garnkach Tefal Duetto:

 

Zupa czosnkowa z grzankami

Zaopatrz się w 10-12 ząbków czosnku, ok. 1,5 litra bulionu, 200 ml najgęstszej śmietany, 1 cebulę, 4 duże ziemniaki i 40 g klarowanego masła. Do grzanek będziesz potrzebować 3-4 kromki razowego chleba, 40 g masła i 2 ząbki czosnku.

Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz, zmiażdż i posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W garnku Tefal Duetto rozgrzej masło. Dodaj cebulę i obsmaż na złoto. Dorzuć czosnek i ziemniaki. Smaż około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj do czasu aż ziemniaki będą miękkie.

W tym czasie przygotuj grzanki. Czosnek drobno posiekaj, dodaj do masła i dokładnie wymieszaj. Chleb posmaruj masłem czosnkowym z obu stron i pokrój w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smaż do uzyskania złotobrązowego koloru.

Do śmietany wlej chochlę gorącej zupy. Przelej do garnka i zblenduj. Dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Szybko przelej do miseczek lub talerzy, w czym pomogą Ci boczne profile garnka.Podawaj na gorąco z grzankami.

 

Zupa-krem z kukurydzy

Przygotuj 2 puszki kukurydzy konserwowej (lub 3 kolby świeżej), 3 spore ziemniaki, 1 litr bulionu, 4 obfite łyżki śmietany, 2 łyżki masła, a z przypraw: małą papryczkę chili, pół łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki imbiru, szczyptę pieprzu Cayenne, sól i pieprz.

Ziarna kukurydzy podduś na maśle przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlej do kukurydzy przygotowany bulion. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Wrzuć ziemniaki do bulionu z kukurydzą. Dopraw do smaku kurkumą, imbirem, solą i pieprzem. Aby zupa była pikantna, możesz dodać odrobinę pieprzu Cayenne.
Gotuj wszystko przez około 20-25 minut w garnku Tefal Duetto. Po tym czasie ziemniaki i kukurydza powinny zmięknąć. Teraz zblenduj wszystkie składniki. Dodaj 2 łyżki śmietany. Wszystko ponownie zblenduj lub bardzo dokładnie wymieszaj. Dodaj pozostałą śmietanę, udekoruj pokrojoną papryczką chili i posyp czerwoną słodką papryką.

rozgrzewające jesienne zupy

Zupa marchewkowa

Będziesz potrzebować 5 sporych marchewek, 2 pomidory, ok. 1,5 litra bulionu, 3 łyżki masła, 3 łyżki śmietany, pół łyżeczki słodkiej papryki i tyleż gałki muszkatołowej, 2  łyżek posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz i cukier do smaku.

Marchewkę oczyść, wyszoruj, osusz, pokrój w spore plasterki. Pomidory pozbawione skórki pokrój na cząstki. W garnku Tefal Duetto rozgrzej masło, podsmaż marchewki. Gdy będą miękkie, dodaj pomidory, wlej bulion, dopraw solą, pieprzem, cukrem, papryką i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut na małym ogniu. Mieszaj co chwilę. Lekko przestudź zupę i zmiksuj. Ponownie postaw garnek na małym ogniu, jeśli trzeba dolej jeszcze bulionu i dopraw do smaku. Zagotuj zupę i zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę. Podaj posypując natką.

 

I tak oto garnki Tefal linii Duetto zapewnią Wam niezbędną rozgrzewkę na późnojesienne popołudnia oraz wieczory. Trzymajcie się ciepło!

Marta