Moje życie z pomysłem

Zdrowe jedzenie na talerzu

Zdrowe jedzenie również poprzez smażenie

Smażenie jest najpowszechniejszą metody przyrządzania posiłków w polskiej kuchni. Osoby, które przebywają na diecie, zwykle unikają tej metody jak ognia. Znam jednak takie formy smażenia, które pozwolą zatrzymać smak naszych ulubionych potraw i jednocześnie utrzymać wagę i zdrowie pod kontrolą.

Zdrowe_smażenie_Actifry_Tefal

Smażenie to tłuszcz, a tłuszcz to kalorie. Kalorie, które nie muszą być złe. Osoby będące na diecie mającej na celu redukcję wagi uciekają przed każdym posiłkiem smażonym na tłuszczu. Ci sami z kolei po zjedzeniu posiłku, czują niepokój przed wejściem na wagę łazienkową.

W ostatnich latach zapanowała nawet moda na smażenie bez tłuszczu”. Smażyć zawsze trzeba na „czymś” i nie chodzi tu bynajmniej tylko o dobrej jakości patelnię. Do smażenia należy dobrać odpowiedni tłuszcz, którego punkt dymienia nie przekracza 180°C. Dodatkowo należy pamiętać aby półprodukty zawsze wrzucać na uprzednio rozgrzany tłuszcz oraz nie wykorzystywać ponownie raz użytego tłuszczu.

Smażenie bez tłuszczu to np. prażenie (np. orzechów) albo grillowanie na powłoce wykonanej z odpowiedniego tworzywa. Na szczęście innowacyjność produktów ciągle wzrasta i na sklepowych półkach pojawiają się nowe urządzenia do smażenia. Te urządzenia dzięki niebanalnym rozwiązaniom technologicznym pozwalają zamienić smażenie w zdrowy i prosty proces, za pomocą zaledwie jednego przycisku.

Wybrałam jako przykład jedną z najbardziej zakazanych na diecie potraw: FRYTKI. Pomogę Wam z zniesieniu tego zakazu J Wyszukanym przeze mnie bohaterem jest ultranowoczesna frytownica, czyli Tefal Actifry Express. Trudno w to uwierzyć, ale to urządzenie usmaży 1 kilogram frytek przy użyciu zaledwie… jednej 1 łyżki oleju! Frytownica dzięki specjalnej technologii Actifry pozwoli nam usmażyć rybę czy mięso w zredukowanej do minimum ilości tłuszczu, na nieprzywierającej powłoce. Jest to możliwe dzięki opatentowanej technologii równomiernego obiegu gorącego powietrza. Ku mojemu zaskoczeniu można w niej również przyrządzić desery! Urządzenie dodatkowo zaopatrzone jest w swobodnie wyjmowaną misę i nieprzywierającą powłokę.

Nie możemy mówić o prawdziwym „smażeniu bez tłuszczu”. W wyposażeniu nowoczesnej i „odpowiedzialnej” kuchni naprawdę warto wykorzystać technologiczne osiągnięcia takie jak Actifry Express i od czasu do czasu przyrządzić np. frytki, w zgodzie z naszą zdrową dietą.

Marta